Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan legyen egészséges az öregedés?

Hogyan legyen egészséges az öregedés?

A mai, jóléti társadalmakban folyamatosan növekvő tendenciát mutat a várható élettartam, ezáltal pedig az idősebb emberek száma is magasabb. Ez a helyzet új kihívások elé állítja az egész népességet.

Az öregedési folyamat személyenként változó, genetikai és környezeti faktoroktól függően, de a kapott egészségügyi ellátás színvonala és az egészséges életvitel számottevően hozzájárulnak a hosszú élethez. Nézzük meg, hogyan tehetjük a legtöbbet magunkért az utolsó életciklusunkban.

Mikorra tehető az öregkor kezdete?

Nincs általánosan elfogadott meghatározás arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődik az öregkor.

Az ENSZ szerint, a 65 év feletti életkort általában időskornak lehet nevezni, a WHO értelmezésében viszont a fejlődő világban az öregkor beálltát nem az évek száma, hanem az előző szerepek, feladatok, a kollektív hozzájárulás képességének elvesztése határozzák meg.

Egészséges öregedés

Ahogy korosodunk, nem csak a testünk, hanem az elménk is változásokon megy keresztül. Sokszor nem vesszük elég komolyan az egészséges életmód hosszantartó pozitív hatásait, pedig segíthetnek megbirkózni ezekkel a folyamatokkal.

Bizonyos egészségügyi gondok teljesen kiküszöbölhetőek a következő a következő tényezők figyelembevételével, hogy az utolsó éveinkben ne aggódással teljenek a napaink.

Az egészséges táplálkozás

Ahogy haladunk előre az évek számával, az étkezési szokásaink és igényeink is változásokon mennek keresztül. Előfordulhat, hogy a szervezetünknek már kevesebb kalória is elég ahhoz, hogy fenntartsa önmagát, de ettől függetlenül még kifejezetten oda kell figyelnünk a megfelelő tápanyagbevitelre.

Elcsépelt, de fokozottan ajánlott gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, diófélék és magvak fogyasztása.

Kerüljük a cukros üdítőket, alkoholos italokat és a nassolást is vegyük vissza, amennyire csak lehet, hiszen nincs szükség üres kalóriákra.

Preferáljuk az alacsony koleszterin- és zsírtartalmú ételeket és szoktassuk rá magunkat az elegendő folyadékmennyiség elfogyasztására.

A rendszeres, mindennapos fizikai aktivitás

A rendszeres fizikai aktivitás segít az egészséges testsúly kialakításában és megtartásában, így a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ha eddig nem mozogtunk eleget naponta, kezdjük el fokozatosan terhelni magunkat.

Az egészséges testsúly megtartása

Sem a túlsúly, sem az alultápláltság nem vezet jóra. Az egészséges étkezés és a testedzés segíthet elérni és megtartani az ideális súlyt.

Elménk karbantartása

Rengeteg olyan tevékenység létezik, amik képesek pallérozni az elménket! A keresztrejtvények, a sudoku-k, a memóriajátékok az olvasás és az új készségek elsajátítása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az agyi funkcióink is edzésben legyenek.

 

Társas kapcsolatok

Azok az idős emberek, akik másokkal közösen élvezik a hobbijaikat, aktívan részt vesznek a közösség életében és különböző szabadidős tevékenységekben, bizonyos egészségügyi problémákkal szemben védettséget élveznek.

Ennek oka az, hogy meg kell tanulnunk elfogadni, hogy öregszünk és ki kell élveznünk minden percet! A nyugdíjazás és a magány váltja ki a legtöbb betegséget, aminek a legnagyobb ellenszere a közösség.

A vizeletinkontinencia is legtöbbször idős életkorban fordul elő, ami tovább tudja fokozni a kiszolgáltatottságunkat és a szégyenérzetünket. A méltóságunk megőrzésében óriási segítség, ha felnőtt pelenkákkal szabunk gátat a vizeletszivárgásnak.

Tegyünk meg mindent azért, hogy életkorunktól függetlenül minél szabadabb, teljesebb életet élhessünk!

Webshopunkban férfi és női inkontinencia betétek is megtalálhatóak, emellett, ápolási termékeket is beszerezhet!