Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ápolás

A gondozott személlyel közösen végezhető programok

2024. 05. 13. 17:55:46

A gondozott személy otthoni ellátása könnyen önmagát ismétlő, rutinszerű rendszerré válhat. A gondozott személy kényelme érdekében Önnek nap, mint nap ugyanazokat a feladatokat kell elvégeznie. A képet az is árnyalja, hogy a korábban aktív, eszes gondozott személyt súlyosan korlátozhatja valamilyen időskori betegség. Ilyenkor könnyű megfeledkezni arról, hogy a betegségtől függetlenül ugyanúgy szüksége van pszichológiai és mentális felfrissülésre az érintettnek.

 

Otthoni ápolás TENA termékekkel

2023. 06. 12. 15:53:20

Idős szeretteink otthoni ápolása egy nemes feladat, viszont megterhelő is lehet fizikailag és lelkileg egyaránt. Ágyban fekvő, mozgásukban korlátozott családtagjaink folyamatos odafigyelést igényelnek, ápolásuk speciális eszközöket, termékeket kíván. Ráadásul a kiszolgáltatottság érzése is kellemetlenül érintheti szeretett hozzátartozóinkat, amit megfelelő odafigyeléssel és sok-sok szeretettel enyhíthetünk.

Viszont ha nem szükséges folyamatos segítségnyújtás, de idős családtagunknak társaságra van szüksége, rendszeresen látogassuk meg, beszélgessünk vele, járjunk sétálni vagy csináljunk vele közös tevékenységeket.

Székletinkontinencia

2023. 03. 21. 11:00:00

A székletinkontinencia a legkellemetlenebb rendellenességek egyike. Nagymértékű szégyenérzettel párosulva még a háziorvosok előtt is titokban marad a kínos téma miatt. Azonban a megfelelő kezeléssel jelentősen javulhat az életminőség.

Hogyan legyen egészséges az öregedés?

2023. 02. 20. 08:11:58

A mai, jóléti társadalmakban folyamatosan növekvő tendenciát mutat a várható élettartam, ezáltal pedig az idősebb emberek száma is magasabb. Ez a helyzet új kihívások elé állítja az egész népességet.

Az öregedési folyamat személyenként változó, genetikai és környezeti faktoroktól függően, de a kapott egészségügyi ellátás színvonala és az egészséges életvitel számottevően hozzájárulnak a hosszú élethez. Nézzük meg, hogyan tehetjük a legtöbbet magunkért az utolsó életciklusunkban.

Vizelési napló vezetése

2023. 01. 31. 08:00:00

A vizeletinkontinencia kiváltó okai többnyire a hólyag túlműködéséhez vagy a kismedencei izmok gyengüléséhez köthetőek. Ahhoz, hogy a problémát a helyén tudjuk kezelni, érdemes lehet vizelési naplót vezetni, amelyből akár a kiakalult helyzet okára is könnyen rájöhet.

Vizelési napló – Mit tartalmaz?

Röviden olyan információkat rögzít, amely tartalmazza azt, hogy mikor és mennyit ivott, mennyi vizeletet ürített és azt mikor. A vezetése tetszőleges ideig történhet, de minimum három hónapig ajánlott. Ezidő alatt kellő mennyiségű adat gyűlik össze.

Azért is érdemes belevágnia ebbe a projektbe, mert egyszerűen rögzítheti a kezelésekben, tornák hatására elért sikereit, azonfelül segíthet annak megállapításában is, hogy mikor lehet előre számolnia a szivárgás bekövetkeztével. Így könnyebben meg tudja tervezni a napját, szabadabban kelhet útra, mivel célzottan el tudja kerülni a vizeletcsepegést.

Az ideális vizeletmennyiség

2023. 01. 21. 11:00:00

Az ideális vizeletmennyiséget több tényező is befolyásolhatja. Ide sorolható például az életkor, a különböző gyógyszerek, a húgyhólyag, a táplálékkiegészítők, az elfogyasztott italok és ételek és bizonyos betegségek is. Mindezek tudatában, mégis mit nevezhetünk ideális vizeletmennyiségnek?

A napi vizelet mennyisége

Átlagosan, egy felnőtt ember vizeletmennyisége 1-1,5 liter naponta.

Anuriának nevezzük azt az állapotot, amikor 24 órán belül 100 ml-nél kevesebb, vagy egyáltalán nem ürül vizelet.

Ha 500 ml-nél kevesebb vizelet távozik, oliguriáról beszélhetünk.

A másik végletet, amikor túlságosan nagy mennyiség, akár napi 3,5-4 liternyi vizelet is távozik, polyuriának nevezik.

Életmódtanácsok vizelettartási zavar esetén

2022. 07. 08. 12:00:00

A vizelet inkontinencia egy nagyon kellemetlen probléma az abban szenvedőknek. Nem csak lelkileg, hanem testileg is megterhelő. Mivel az életmód és életminőség megváltozik, fontos, hogy megfelelő szokásokat kialakítva együtt lehessen élni vele.

Idősek higiénés ápolása

2022. 06. 27. 12:18:31
Egy felnőtt ember számára a fürdés egy felettébb személyes cselekedet, így kifejezetten kellemetlenül érintheti, ha ebben a feladatban is segítségre szorul. Mindkét félre nagy terhet ró, lelki szempontokat figyelembe véve is. Meg kell találni az egyensúlyt a magánszféra, az önállóság és a segítés között. A fürdetéskor felmerülő nehézségek megkönnyítésére már léteznek megfelelő termékek és különböző praktikák, apró figyelmességek.

Szüleink ápolása

2022. 05. 24. 08:32:41

Az otthonukban maradó idős emberekről, ellátásuknak lehetőségeiről, a velük kapcsolatban felmerülő kérdésekről és lehetőségről muszáj beszélni!

Az idős emberek a saját otthonukban, az ismerős, megszokott környezetükben érzik a legjobban magukat. Ha lehetséges, ezt tartsuk tiszteletben! Amíg önellátó, nincs szükség különösebb segítségre, gördülékenyen megoldható az ellátás. Így nyugalomban, rendszeres látogatással biztonságban tudhatjuk szeretett családtagunkat. A gondozó személyek részéről már más a helyzet. Hiába jelenti az idős ember számára a legjobb megoldást és biztonságérzetet, nem, vagy csak ritkán élnek egy fedél alatt, esetleg késő estig dolgoznak.