Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gondozott személlyel közösen végezhető programok

A gondozott személlyel közösen végezhető programok

A gondozott személy otthoni ellátása könnyen önmagát ismétlő, rutinszerű rendszerré válhat. A gondozott személy kényelme érdekében Önnek nap, mint nap ugyanazokat a feladatokat kell elvégeznie. A képet az is árnyalja, hogy a korábban aktív, eszes gondozott személyt súlyosan korlátozhatja valamilyen időskori betegség. Ilyenkor könnyű megfeledkezni arról, hogy a betegségtől függetlenül ugyanúgy szüksége van pszichológiai és mentális felfrissülésre az érintettnek.

 

Mindkét fél számára élvezetes időtöltések

Lehet, hogy a gondozott személlyel már se teniszezni, se sakkozni nem lehet. Ettől függetlenül rengeteg időtöltés közül lehet válogatni, és ezek közül sok minden akár közösen is végezhető. Sok esetben nehézséget jelent a csökkent vagy hiányzó motiváció, a labilis hangulat, agitáltság, az érzékszervi depriváció - nagyothallás, gyenge látás. 

A közösen végzett tevékenységek igen sokrétűek lehetnek, a művészet, a zene, játékok, kézműves és állat-asszisztált foglalkozások mind tartalmas és élvezetes tevékenységek.

Az alábbiakban adunk 21 ihletet adó ötletet. Érdemes időnként elővenni ezt a listát és kiválasztani róla néhány érdekes programot a napi rutin felfrissítésére.

Ötletek idős gondozottak szórakoztatására

   

1.     Menjenek el sétálni – akár csak a ház körül, vagy madarat etetni a parkba. A friss levegő és a mozgás csodákra képes. A szabadban való mozgás és a természettel való kapcsolat megnyugtató és frissítő élményt nyújt mind a gondozott személynek, mind a gondozónak. Emellett segít fenntartani az egészséget és az életminőséget is, lehetőséget adva az örömteli pillanatok megélésére.

 

2.     Hallgassanak zenét, és ha tudnak, énekeljenek – különösen olyan régi dalokat, amiket a gondozott személy szeret. Ezáltal a zene terápiás hatása segíthet a stressz csökkentésében, az érzelmi kifejezőkészség javításában és a közös élmények megosztásában. (A tudósok szerint a zene, és különösen az éneklés megkönnyíti a kapcsolatteremtést a demenciában szenvedőkkel.) 

 

3.     Olvasson fel könyvből, újságból vagy magazinból. A legtöbb ember élvezi az érdekes történeteket. Ez különösen igaz a gondozott személyekre. Az olvasás közös tevékenységként nemcsak szórakoztató, hanem lehetőséget nyújt a beszélgetésre és az emlékek felidézésére is. Egy jó történet vagy cikk segíthet újraéleszteni múltbeli élményeket, vagy akár új beszélgetési témákat is felvet. Emellett az olvasás és az előadás a figyelem összpontosítását és az agy aktív működését is serkenti, ami fontos a mentális frissesség fenntartásához, különösen idősebb korban.

 

4.     Társasozzanak vagy kártyázzanak, esetleg kirakózzanak. Ez nemcsak szórakoztató időtöltés, hanem serkenti az agyműködést. A társasjátékok, kártyajátékok és kirakók összpontosítást és problémamegoldó képességet igényelnek, ami serkenti az agy különböző területeinek működését. Emellett a társasjátékok közösségi élményt nyújtanak, segítve a társas kapcsolatok erősítését és az érzelmek kifejezését is. Ezáltal a rendszeres társasjáték vagy kirakózás része lehet a mentális egészség fenntartásának és a szellemi frissesség megőrzésének.

 

5.     Nézzenek filmet vagy régebbi, közkedvelt tévésorozatokat. Ez remek lehetőség arra, hogy közösen élvezzék a szórakoztató tartalmakat és emlékezzenek vissza azokra az időkre, amikor ezeket először látták. A filmek és sorozatok megvitatható cselekményei, karakterei és kedvenc jeleneteik további közös élményeket teremthetnek. Emellett a filmnézés egy örömteli és pihentető időtöltés is, amely segít a mindennapi stressz levezetésében.

 

6.     Színezzenek, rajzoljanak vagy fessenek együtt. A kreativitás kibontakoztatása és az alkotás öröme inspiráló és felemelő élmény mind a gondozott személy, mind a gondozó számára. Ez a tevékenység lehetőséget ad az önkifejezésre, az érzelmek kifejezésére és az egyedi művészi készség fejlesztésére. Emellett az alkotás folyamata nyugtató hatással is bír, segítve a stressz csökkentését és a belső harmónia megtalálását.

 

7.     Fejtsenek keresztrejtvényt, képrejtvényt, vagy sudokuzzanak. Az ilyen feladatok nemcsak szórakoztatók, hanem kiválóan élesítik az elmét is. A logikai feladatok, mint például a sudoku, segítenek fenntartani az agy élességét és a problémamegoldó képességet, míg a képrejtvények és keresztrejtvények a kreativitást és a szókincset is fejlesztik. Ezek a tevékenységek ideálisak a közös gondolkodásra és az együttműködésre is.

 

8.     Írjanak levelet a családtagoknak házassági évfordulójuk, születésnapjuk vagy a közelgő ünnepek (pl. karácsony vagy húsvét) alkalmából. Öröm olyasvalakivel foglalkozni, akit szeretünk, és aki fontos nekünk.

 

1.     Kérje meg valamelyik barátját, hogy hozza át magával a háziállatát. Egy aranyos kutyus vagy cica gyökeresen megváltoztatja az ápolási környezet hangulatát. A háziállatok jelenléte felpezsdíti a mindennapokat, örömöt és boldogságot hozva, valamint segítve a stressz csökkentését és az érzelmi kiegyensúlyozottságot. Ezáltal a kedvenc háziállatok játékossága és szeretetteljes jelenléte kedvező hatást gyakorolhat mind a gondozott személyre, mind a gondozóra.

 

2.     Ültessenek virágot vagy magokat, vagy locsolják meg együtt az otthoni növényeket. A kikelő, zöldellő növények érdekes beszédtémát jelentenek.

 

3.     Szedjenek virágot, és készítsenek belőle csokrot. A pazar színek és illatok jókedvre derítenek. Az ilyen kreatív tevékenységek örömöt és elégedettséget nyújtanak mindkettőjüknek, miközben valami szépet és értékeset alkotnak.

 

4.     Állítsanak össze heti étrendet. Ehhez meg kell mozgatni a fantáziánkat, ráadásul kellemes várakozással tölt el.  

 

5.     Üljenek autóba, szálljanak buszra, villamosra vagy vonatra, és menjenek vidámparkba, állatkertbe, múzeumba, vagy akár egy közeli kastélyba. Ez pompás kaland!

 

6.     Szervezzenek pikniket maguknak, vagy esetleg hívják meg családtagjaikat/barátaikat. Ez újabb remek lehetőséget ad a kimozdulásra.

 

7.     Süssenek közösen valami finomságot. A könnyű fizikai megterhelés jót tesz, ha valamiért muszáj a négy fal között maradni. 

8.     Vásároljanak egzotikus gyümölcsöket, és kóstolják meg őket; beszélgessenek arról, hogy hívják őket, vagy honnan származnak. Ez egészséges, ráadásul a képzelőerőt is serkenti.

 

9.     Üljenek le egy köztéri parkra, és csak szemlélődjenek. Az ember egészen meglepő dolgok szemtanúja lehet! 

 

10.  Táncoljanak, nyújtsanak vagy tornázzanak együtt. A rendszeres mozgás és testgyakorlás nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem pozitív hatással van a hangulatra és az életminőségre is. Az együtt végzett mozgásos tevékenységek továbbá lehetőséget kínálnak a közös élmények megosztására. Ezáltal a testmozgás és a torna kiváló lehetőség a fizikai és mentális egészség fenntartására és javítására minden korosztály számára.

 

11.  Alakítsák házi szépségszalonná a fürdőszobát. Manikűrözze ki a gondozott személy kezét, vagy tegyenek fel mindketten egy arcpakolást. Szórakoztató, és ellazít.

 

12.  Állítsanak össze kreatív albumot régi magazinok képeiből. A témakör kiválasztását bízza a gondozott személyre. Ez az alkotó tevékenység nemcsak örömet és szórakozást nyújt, hanem lehetőséget ad az egyéni érdeklődés és kreativitás kibontakoztatására is. Az album összeállítása közben emlékezetes pillanatokat és történeteket idézhetnek fel, ami erősíti a kapcsolatot és segít az emlékek megőrzésében.

 

13.  Nézegessenek régi családi fotóalbumokat, képeslapokat, vagy csodálják meg a családi ékszereket. Biztosan sok élményt eszükbe juttatnak, amelyeket megoszthatnak egymással.

 

 

Reméljük, hogy ezek az ötletek inspirációt adtak ahhoz, hogyan töltsenek el minőségi időt a gondozott személlyel, és még közelebb kerüljenek egymáshoz az élmények és tevékenységek során.

Hogy gondozottjának a legjobb ápolást nyújthassa, fedezze fel ápolási termékeink széles választékát webáruházunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: ápolás