Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az ideális vizeletmennyiség

Az ideális vizeletmennyiség

Az ideális vizeletmennyiséget több tényező is befolyásolhatja. Ide sorolható például az életkor, a különböző gyógyszerek, a húgyhólyag, a táplálékkiegészítők, az elfogyasztott italok és ételek és bizonyos betegségek is. Mindezek tudatában, mégis mit nevezhetünk ideális vizeletmennyiségnek?

A napi vizelet mennyisége

Átlagosan, egy felnőtt ember vizeletmennyisége 1-1,5 liter naponta.

Anuriának nevezzük azt az állapotot, amikor 24 órán belül 100 ml-nél kevesebb, vagy egyáltalán nem ürül vizelet.

Ha 500 ml-nél kevesebb vizelet távozik, oliguriáról beszélhetünk.

A másik végletet, amikor túlságosan nagy mennyiség, akár napi 3,5-4 liternyi vizelet is távozik, polyuriának nevezik.

Milyen okokból kifolyólag lehet kevés a vizelet?

Az első és legkézenfekvőbb ok a folyadékhiány, amikor az egyén túl sok folyadékot dolgoz fel ahhoz képest, mint amennyit bevitt belőle. Legtöbbször sportolóknál és nehéz fizikai munkát végzőknél fordul elő.

Az idősebb korba lépőknél is könnyen kialakulhat folyadékhiány: előfordul, hogy a szervezetük nem jelzi a szomjúságot, így fokozatosan, önhibájukon kívül kerülnek ilyen állapotba.

Ha a fenti okok egyike sem áll fenn, érdemes a vesevizsgálatra menni, hiszen veseelégtelenség során, amikor a vesék nem képesek ellátni a munkájukat, csökkent vizelettermeléshez vezet.

Lehetséges ok lehet még a vesekő, a húgycsőszűkület, a megnagyobbodott prosztata. Ekkor hiába termelődik elég vizelet, a kiáramlás során valami útját állja.

A szív-és érrendszeri megbetegedések következménye is lehet az alacsony vizeletmennyiség. Szívelégtelenségkor a szervezet erőteljesebben kezdi tárolni a vizet a szövetekben.

Milyen okokból kifolyólag lehet túl sok a vizelet?

A túlzott folyadékbevitel az első, amit érdemes megvizsgálnunk túl sok vizelet esetén. Több közkedvelt italnak van vízhajtó hatása, például a fekete teának, a kávénak és az alkoholnak is. Ezekben az esetekben teljesen normálisnak mondható a fokozott vizeletürítés.

Az intenzív ürítés leggyakoribb okai a következők lehetnek:

Cukorbetegség (I. és II. típus) fennállásakor a szervezet fokozza a vizelet kiválasztását, jellemzően magas glükóztartalommal. Ha a vér túl sok glükózt tartalmaz, akkor a szervezet vizelettel próbálja kiüríteni azt. A fel nem ismert vagy rosszul beállított cukorbetegségben szenvedő betegek a 

megemelkedett vízveszteség miatt ennek megfelelően erős szomjúságot éreznek, így sokkal többet is isznak.

Az elektrolitegyensúly zavara egy másik esetleges ok, amikor a szervezet a problémát a víz fokozott kiválasztásával próbálja kompenzálni.

Krónikus veseelégtelenségnél a vesék már nem képesek optimálisan kontrollálni a vizeletet, és így sokkal több víz kerül kiválasztódásra. Az akut veseelégtelenség után előfordulhat, hogy kompenzálásképp a vesék túltermelnek. Bartter-szindróma esetén (örökletes veserendellenesség) is a vesék túlműködése a jellemző.

A hipotalamusz daganatos megbetegedései is okozhatnak vizeletbeli gondokat, ha olyan területen alakulnak ki, amik a vízháztartást szabályozzák.

Fontos megemlíteni a vízhajtó hatású gyógyszereket, készítményeket is, mint kiváltó okot.

Mennyi alkalom számít normálisnak?

Az egészséges ember számára a szabályos vizelési gyakoriság napi 6-7. Általánosságban elfogadott a napi 4-10 mosdólátogatás naponta, ha az egyén egyébként egészséges, mivel a vizeletürítés gyakorisága nagy mértékben függ a bevitt folyadék mennyiségétől és az életkortól is

Ha naponta több mint 7 alkalommal kell WC-re mennie körülbelül 2 liter folyadék fogyasztása esetén, lehet, hogy húgyhólyag túlműködése van. A hólyag lehet túlérzékeny, illetve akkor is jelezhet, amikor csak kevés vizeletet tartalmaz. A túlzott gyakoriság általában késztetéses inkontinenciával is társul, amikor a vizelettartás az erős, hirtelen vizelési ingerek folytán nehézkessé válik.

A gyakori éjszakai vizelés és annak okai

A gyakori éjszakai vizelést noktúriának nevezzük, ami legtöbbször a 60 év feletti korosztályt érinti.

A gyakori éjszakai szükség nem azonos az enurézissel, ami azt jelenti, hogy már nem képes kontrollálni az éjszakai vizelés ingerét.

Mint minden más izom, a hólyagban lévő izmok is gyengülhetnek az kor előrehaladtával, ami negatív hatással lehet a vizelettartási képességre.

Egyéb gyakori okok közé tartozik az esti túlzott folyadékfogyasztás, a húgyúti fertőzések és a vízhajtók alkalmazása.

Nőknél a terhesség és a szülés szintén gyengítheti a medencefenék izmait, aminek szintén a gyakori ürítés a következménye.

Megoldás vizeletinkontinencia esetén

A felnőtt pelenkák és a vizeletinkontinencia betétek alkalmazása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy újra magabiztosan és kényelmesen érezhesse magát! Ápolási termékeinket használva nem kell tartania a bőrirritációtól sem!

Webshopunkban széles termékválaszték várja, akár összeállított havi csomagokat is elérhet egy kattintásra, hiszen kényelem mellett, a diszkréció is rendkívül fontos!