Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tartós vizelet inkontinencia kialakulásának okai

A tartós vizelet inkontinencia kialakulásának okai

A vizelet inkontinencia egy nagyon gyakori és a benne szenvedőknek igazán kellemetlen probléma. Az inkontinencia mértéke lehet egészen enyhe, mint például nevetés vagy tüsszentés esetén csak egy-két csepp vizelet távozik, de lehet meglehetősen súlyos is, amikor váratlanul, kiszámíthatatlanul jelentkezik sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni az illemhelyre. A vizelet inkontinencia lehet átmeneti és tartós lefolyású is. A tartós vizelet inkontinencia hátterében legtöbbször anatómiai eltérés áll.

A vizelettartási zavarra hajlamosító tényezők

 

Nem

A nőknél sokkal gyakoribb a stresszinkontinencia. A terhesség, a szülés és a menopauza mind rizikótényezőknek számítanak.

A terhességgel járó hormonális változások, a test és a méh tömegének növekedése hozzájárulhat a stresszinkontinencia kialakulásához. A természetes szülés szintén tovább gyengítheti a záróizmokat és károsodhat a hólyag is. Az emiatt kialakuló inkontinencia gyakran a szülést követően néhány évvel alakul ki.

Nőknél az anatómiai tényezők is nagy befolyással vannak az inkontinencia kialakulására, azonban általában további hajlamosító tényezők megjelenése is szükséges a probléma megjelenéséhez.

 A férfiaknál a prosztata megnagyobbodása fokozott valószínűséggel eredményezhet inkontinenciát.

Életkor

A kor előrehaladtával, mint a legtöbb izomzat, a hólyag és a húgycső izomzata veszít az erejéből és a hólyag tárolási kapacitása is időről időre egyre kevesebb lesz. Ebből következik, hogy a vizeletürítési inger jelentkezése után kevesebb ideig lehet visszatartani a vizeletet. Ezzel egyidőben az ürítés is lassabb, ami többször vezet késztetéses inkontinencia kialakulásához. 

Túlsúly

A túlsúly tulajdonképpen növeli a hólyagra és a hólyaghoz tartozó izomzatra nehezedő nyomást, így tüsszentéskor, köhögéskor enyhe inkontinenciához vezethet.
 

Dohányzás

A dohányzás és a köhögés karöltve járnak egymás mellett. Az ebből eredő krónikus köhögés fokozhatja az inkontinenciát, illetve növeli a hólyag izomzatára nehezedő nyomást is, ami stresszinkontinenciát idézhet elő. Fontos megemlíteni a méreganyagokat, amiket a dohányzással a szervezetünkbe juttatunk: a szervezetet irritáló anyagok többnyire késztetéses inkontinenciához vezethetnek.

Nagyobb erőigénnyel járó sportok

Kevesen tudják, de azoknál a sportoknál, amelyeknél fokozottabb erőbehatás szükséges, az egészséges embereknél is okozhat átmeneti inkontinenciát. A futás, a nehezebb tornák, a labdajátékok mind-mind ilyenek, mivel hirtelen éri nagy nyomás a hólyagot.

Egyéb megbetegedések

A vesebetegségeken kívül külön kockázati tényező a cukorbetegség. A gerincvelő rendellenességek, az agydaganat, illetve a stroke zavarhatják a hólyag működésének idegrendszeri szabályozását, ami szintén vizelet inkontinenciát okozhat, hasonlóan a Sclerosis multiplex és a Parkinson-kór is. A késztetéses inkontinencia kialakulása gyakoribb érbetegségek esetén.