Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vizeletszivárgás köhögéskor? Van rá megoldás!

Vizeletszivárgás köhögéskor? Van rá megoldás!

A köhögés során tapasztalt szivárgó vizelet lesújtó lehet, és a teljes önbizalmunkat is lerombolhatja. Viszont minél többet tudunk róla, annál jobban tudjuk kezelni.

A köhögés közbeni vizeletcsepegés egy egészségügyi állapot, amelyet stressz inkontinenciaként ismernek. A stressz inkontinencia a vizelet inkontinencia leggyakoribb típusa. Fontos tudni, hogy a stressz inkontinencia rendkívül jól kezelhető: számos megoldás és lehetséges kezelés létezik, amelyeket ebben a cikkben részletesebben is elmagyarázunk.

Mi a stressz inkontinencia?

A stressz inkontinencia egy nem szándékos vizeletszivárgás, amelyet a húgyhólyagra nehezedő nyomás okoz, pl. köhögés vagy nevetés közben. A stressz inkontinencia egyik fő előidézője a köhögés. A szivárgás előfordulása sokkal valószínűbb, ha a medencefenék izmaink gyengék. Köhögéskor a hasban keletkező nyomás lenyomja a hólyagot, és mivel a medencefenék izomzata nem elég erős ahhoz, hogy megfelelően megtartsa a vizeletet, ez vizeletszivárgást eredményez.

 

Mi okozza a stressz inkontinenciát?

A stressz inkontinencia általában a vizeletürítést megakadályozó izmok, úgymint a medencefenék vagy a húgycső záróizom meggyengülésének vagy károsodásának a következménye, és ha egy olyan tevékenységgel (pl. köhögés) párosul amely nyomást okoz ezekben az izmokban, az vizeletcsepegést okozhat.

A köhögés hirtelen fizikai nyomást okozhat a hólyagban. Ez a nyomás a medencefenék izmainak hirtelen ellazulását okozhatja. A köhögés hatására a medencefenék izmai egy pillanatra ellazulhatnak, így a vizelet a húgycsövön keresztül kiszivároghat a testből.

 

Egyéb gyakori tevékenységek, amelyek stressz inkontinenciát okozhatnak:

Tüsszentés

Nehéz tárgyak emelése

Nevetés

Ugrálás

Ezek közül bármelyik miatt kisebb (vagy akár nagyobb) mennyiségű vizelet szivároghat ki a húgycsőből.

A stressz inkontinencia egy gyakori állapot terhesség alatt és után is. A hólyagot körülvevő izmok legyengülhetnek a terhesség és a szülés okozta igénybevitel miatt. A gyenge izmok miatt köhögéskor fennáll az inkontinencia esélye. Azoknál a nőknél, akik hüvelyi úton szültek, kétszer nagyobb az esélye a stressz inkontinencia kialakulásának, mint a császármetszéssel szült nők esetében.

 

Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?

Ma már számos módszer létezik a stressz inkontinencia kezelésére és megelőzésére:

Medencefenék izmainak erősítése

A medencefenék erősítő gyakorlatok speciális mozdulatsorokat tartalmaznak, így gyakorlásukkal célzottan erősíthetjük izmainkat. A gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők. A gyakorlatok nagyon eredményesek stressz inkontinencia esetén, de késztetéses inkontinencia esetén is kedvező hatásuk lehet.

 

Biofeedback technika

Amennyiben nem biztos abban, hogy a megfelelő izmokat tornáztatja, kérje orvosa segítségét a biofeedback módszer alkalmazásában. A biofeedback módszer lényege, hogy a kezeléssel befolyásolni kívánt folyamatot jól érzékelhető hanggá, vagy vizuális információvá alakítja át. A megfelelő izmok összehúzódása esetén tehát egyértelmű visszajelzést ad. A módszerhez szükséges készülék receptre kapható.

 

Elektrostimuláció

Az elektrostimuláció során elektromos áram segítségével késztetik összehúzódásra a medencefenék izmait. Az ingerlés általában hüvely- vagy végbélkúpokba szerelt elektródák segítségével történik. Minél közelebb van az ingerlés a hólyagot és a medencefeneket ellátó idegekhez, annál kifejezettebb a hatása. Ezzel a módszerrel jó eredményeket lehet elérni stressz inkontinencia és késztetéses inkontinencia esetén is.

 

Életmódbeli változások

Fogyás: A túlsúly jelentős terhet ró testünk minden egyes pontjára kivétel nélkül. Fogyással segíthetjük csökkenteni a húgyhólyagunkra nehezedő nyomást.

Az ivási szokások megváltoztatása: A túl sok vagy túl kevés ivás súlyosbíthatja a problémát. Az alkohol vagy a koffein vízhajtó tulajdonságuk miatt szintén ronthatják a tüneteket, ezért ezek csökkentése vagy ideális esetben teljes elhagyásuk jelentős változást hozhat.

Dohányzás: A dohányzás visszaszorítása csökkentheti a köhögés okozta nyomást a hólyagban és általános közérzetünkre is jó hatással van.

 

Gyógyszeres kezelés

Az alkalmazott gyógyszerek általánosságban hasonló mechanizmussal hatnak és csökkentik a vizelés sürgető érzését és gyakoriságát.

 

Műtét

Ha a medencefenék izmai nem erősíthetők meg eléggé edzéssel, akkor az orvos műtétet javasolhat. Jellemzően a műtét célja továbbra is a hólyag alatti izmok támogatása.

 

Inkontinencia betétek használata

Amennyiben a megfelelő terápiával sem sikerül az inkontinenciát megszüntetni, vagy átmenetileg a kezelés hatásának kialakulásáig szüksége van valamilyen átmeneti megoldásra, szüksége lehet az elfolyó vizelet kellemetlenségének minimalizálására. Manapság már többféle inkontinencia betét közül lehet válogatni. Legtöbbjük alig nagyobb, mint a hagyományos alsónemű, ezért a szokásos ruházat alatt észrevétlenül viselhetők.

 

A stressz inkontinencia egy nagyon gyakori állapot, azonban a megfelelő kezelés lehetőséget kínál a kényelmesebb és magabiztosabb élethez. A Pelenka Expressz webshopban nedvszívó betéteink és ápolási termékeink széles választéka teszi lehetővé a normál mindennapi élet folytatását.