Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tegyél magadért idős korban is!

A fiatalság a főfogás, az öregkor a desszert.” -  hangzott el egy sorozatban. És mennyire igaz! Ha sikerül kihozni az öregkorból a maximumot, akkor mondhatjuk, hogy igazán teljes életet él!

A jóléti társadalmaknak köszönhetően a várható élettartam folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így az idősebbek száma egyre nagyobb, ami a társadalmat új kihívásokkal állítja szembe.

Az öregedés folyamata mindenkinél változó, egyaránt függ genetikai és környezeti tényezőktől és a korábban folytatott életmódtól. Milyen változásokkal jár? Hogyan tehetünk magunkért többet? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az alábbiakban.

Mégis mikor kezdődik az öregkor?

A közvélekedés szerint, a 65 év feletti életkort szokás időskornak nevezni. Tágabb értelmezésben nem az évek számához, hanem a korábbi feladatok, szerepek és a társadalmi hozzájárulás képességének elvesztése jelenti.

Az öregkor a várható élettartam végéhez közelítő életkor. A regenerációs képesség korlátozódik, a betegségek és a sérülések az immunrendszer és a csontok gyengülése miatt egyre gyakoribbak. Fontos megemlíteni az elmagányosodás tényét, a negatív előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést, illetve a nyugdíjazás okozta mentális stresszt.

Az időskori problémák

A kor múlásával elkezdődik a fokozatos testi és szellemi lassulás, a feladatvégzések sebessége minden téren csökken.

A haj megőszül, megritkul, elvékonyodik, a hallás és a látás is veszít erősségéből. A bőr szárazzá és ráncossá válik és előjöhetnek krónikus alvászavarok is.

Jelentkezhetnek a demencia tünetei, azaz a memória és egyéb szellemi képességek hanyatlása. Az Alzheimer-kór a demenciás esetek 50-80%-át teszi ki.

Növekszik a depresszió esélye és erősödik az egészségromlástól való félelem.

A vizeletinkontinencia leggyakrabban idős korban fordul elő, nőknél és férfiaknál egyaránt. (Korábban írt blogcikkünket a témában ide kattintva olvashatja!) Jelentősen csökken a komfortérzet, a kiszolgáltatottság és a szégyen érzése fokozódik. Tökéletes megoldás, ha a vizeletszivárgásnak felnőtt pelenkával szabnak gátat, hogy az idős ember megfelelően, méltósággal tudja élni mindennapjait. Nem csak éjjel, hanem napközben is használhatóak, manapság széles választékban és fajtákban kaphatóak.

Az egészséges öregedés módja

Ahogy öregszünk, elménk és testünk is változik, viszont az egészséges életmód segíthet megbirkózni ezekkel a folyamatokkal. Próbálja kihozni minden napból a legtöbbet! Bizonyos egészségügyi problémák megelőzhetőek körültekintéssel és a változások elfogadásával, így az utolsó évek boldogan és komfortosan telhetnek.

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen az életkor előrehaladtával. Kevesebb, de minőségibb és táplálóbb kalóriára van szüksége a szervezetnek. Túlsúlynál a testmozgás, alultápláltságnál a tudatos táplálkozás hozhat eredményeket. Fontos az ideális súly, hogy elkerülhetőek legyenek az ebből adódó nehézségek.

A rendszeres fizikai aktivitás nem csak a testsúlykontrollban ad mankót, hanem a krónikus egészségügyi problémák ellen is hatásos. A mentális egészséget is fokozza és stresszoldó hatású.

Fontos, hogy az elmét is karban kell tartani! Elő a rég elolvasásra váró könyvekkel, a keresztrejtvény újságokkal! Remek opció új dolgok, készségek tanulása vagy játékok kipróbálása. A társas kapcsolatok pozitív hatással vannak a mentális és testi egészségre. Másokkal közös hobbik, szabadidős tevékenységek bizonyítottan csökkentik a betegségekre való hajlamot.