Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szülés utáni vizeletvisszatartási problémák

Szülés utáni vizeletvisszatartási problémák

Nőként a babavárás egy nagyon meghitt és bensőséges időszak, nem hiába nevezik áldott állapotnak. Ám a nők nagy százalékát érinti egy gyakori probléma, mely a szülés utáni inkontinencia. Megdöbbentő, de ez a probléma akár évekig is tarthat. A szülés utáni első évben a nők 22 százaléka érintett a problémában.

Ugyan kutatások azt igazolják, hogy szülés után a nők kifejezetten egészségesebbnek érzik magukat, mégis beszámolnak néhány árulkodó tünetről. A leggyakoribbak a tüsszentéskor, köhögéskor vagy nevetés közben jelentkező úgynevezett stressz inkontinencia. Erre nagyon oda kell figyelnünk, hiszen súlyos, gyakran krónikussá váló probléma. Gyakran előforduló kiegészítő panasz a fizikai fáradtság érzése, bár ez az újdonsült anyukáknak nem meglepő probléma. A kutatás során 1247 olyan nőt vizsgáltak, akik legalább egyszer tapasztaltak széklet inkontinenciát a szülést követő két éven belül. A széklet inkontinenciában szenvedő nők több mint fele vizelet inkontinencia tüneteiről is beszámolt. Kutatók azt találták, hogy a szülést követő anális inkontinencia több módon is jelentősen kihat a nők életminőségére. A tartós tünetek és negatív életminőség ellenére, csak kevesen számolnak be a tünetekről orvosuknak. Az állapot kezelésére gyakran együtt használják a gyógyszeres kezelést, biofeedback-et és különböző tornagyakorlatokat. A műtéti korrigációra is van lehetőség.

Hólyaggyengeség kialakulása és tünetei

Nagyon sok nő szenved ezzel a problémával, melynek két leggyakoribb oka a túl nagy nyomás a hólyag záróizmain vagy a gát izomzatának és kötőszöveteinek gyengesége. A terhesség alatt nagyon sok nő tapasztalja meg az inkontinenciát, vagyis az akaratlan vizeletcsepegést. Kismamáknál az inkontinencia általában enyhe és rendszertelenül jelentkező, de lehet súlyos is. Van, hogy a probléma a terhességet követően is megmarad a megnyúlt gátizmok miatt, de általában szülés után elmúlik.

A fennálló problémát lehet kezelni elsősorban ajánljuk a jóminőségű inkontinencia betétek használatát, mellyel megkönnyíthetjük a mindennapokat. Komfortérzetet biztosítanak és megfelelő biztonságot nyújtanak.

Egy mindenki számára tökéletesen alkalmazható módszer könnyen segíthet a problémán. Ez nem más, mint a gátizomtorna. A medencefenéki izmokat erősítő tréning nagyon jó hatással van az inkontinenciára és bárki alkalmazhatja. Kismamáknak, friss anyukáknak rendkívül ajánlott. A gyakorlatokat gyógytornász segítségével sajátíthatjuk el és otthon bármikor gyakorolhatjuk.