Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Idősek higiénés ápolása

Idősek higiénés ápolása
Egy felnőtt ember számára a fürdés egy felettébb személyes cselekedet, így kifejezetten kellemetlenül érintheti, ha ebben a feladatban is segítségre szorul. Mindkét félre nagy terhet ró, lelki szempontokat figyelembe véve is. Meg kell találni az egyensúlyt a magánszféra, az önállóság és a segítés között. A fürdetéskor felmerülő nehézségek megkönnyítésére már léteznek megfelelő termékek és különböző praktikák, apró figyelmességek.

Félelem a fürdéstől

Az idősek körében gyakran előfordul, hogy félelem alakul ki a fürdéssel szemben. Ahogy az önállóságukból vesztenek, a régen megnyugvást kínáló tevékenység erős feszültség forrásává válhat.

Ennek több oka is lehet:

-          a napi rutin változása – fürdeni vagy zuhanyozni szeret, milyen gyakorisággal, napszakban

-          kommunikációs gondok - hallókészülék, szemüveg

-          depresszió – a személyes higiénia iránti érdektelenség

-          az intim szféra, az önállóság elvesztése

-          több időre lenne szüksége, de sürgetve érzi magát

-          demens betegeknél akár a fürdés, akár a fürdőkád funkciójának elfelejtése

-          eleséstől való félelem, vízmélységtől való félelem.

Mit tehetünk ellene?

Az ok bármi is legyen, a legjobb megoldás, ha mindent megteszünk azért, hogy kellemesebbé tegyük a fürdést.  Az apró gesztusok sokszor sikeresen feloldják a kialakult gátlásokat.

-          Húzzuk le a redőnyt, csukjuk be a helyiség ajtaját.

-          Tartsuk be a számára ideális sorrendet: mikor és hol vetkőzik le szívesebben, használ-e köntöst, stb.

-          Biztosítsunk megfelelő világítást.

-          Tegyük be a kedvenc zenéjét.

-          Készítsük elő a fürdőt, hogy mire betér, minden kéznél legyen!

-          Használhatunk illatos habfürdőket, samponokat (óvatosan, mert elősegítik a kád csúszósságát!). A színezett fürdetők nem csak a hangulatra lehetnek jó hatással: segítségükkel könnyebb érzékelni a víz mélységét.

-          Folyamatosan dicsérjük, hogy ügyesen boldogul.

-          Mindig jelezzük, hogy mit fogunk csinálni, hogy ne érje meglepetésként! Csak annyit segítsünk, amennyit feltétlenül szükséges! Legyünk óvatosak, tapintatosak!

-          Ha nem szeretne semmiképp fürdeni, kössük egy időponthoz, eseményhez, ami előtt mindenképp tiszta szeretne lenni.

Tanácsok a fürdetés megkönnyítésére

Fokozottan tartsuk szem előtt az idős ember szégyenlősségét! Ha kényelmesebben érzi magát alsóneműben vagy fürdőruhában, hagyjuk, hogy így fürödjön.

Egyszerre egy utasítást adjunk és engedjük önállóan mosakodni, ahol egyedül is boldogulni képes. Mindig legyen az Ő kezében is szivacs – ez az önállóságot erősíti benne.

Különböző praktikákkal fokozhatjuk a biztonságérzetét: színes ragasztócsíkokkal, törölközőkkel jelezhetjük a kád peremét. A kád aljára figyelemfelkeltő mintákkal díszített csúszásgátlót rakhatunk. így a víz mélységét könnyebben érzékelik.

Ha hallókészüléket használ, azt csak hajmosás előtt és csak annyi időre vegyük ki, amennyire szükséges!

Alternatívák fürdés helyett

Manapság különböző ápolási termékek kaphatóak, melyek megkönnyítik az idős betegek tisztántartását. A nedves törlőkendők, öblítést nem igénylő mosdatóhabok és mosdatókrémek tökéletes alternatívák, egyes esetekben kiválthatják a fürdést magát.

Érdemes olyan samponnal próbálkozni, aminek a használatához nem szükséges víz. Ha ragaszkodik a normál samponhoz, egy mosdókendővel egyszerűen letakarhatja öblítés közben a szemét.

Ha még így is problémát okoz a fürdés, iktassunk be kiegészítő mosdásokat: ilyenkor csak azokat a testrészeket szükséges felfedni, amit éppen mosunk.

A fürdés utáni teendők

Törölközés és öltözés közben ültessük le. Törlés helyett finoman érintgessük a bőréhez a törölközőt. Győződjünk meg arról, hogy a hajlatok valóban szárazak-e.

Ez egy tökéletes alkalom a bőr ellenőrzésére. Az inkontinens beteg ápolásánál egyéb kiegészítőkre is szükség van. A sérülékeny, idős bőr extra védelmet igényel, használjunk testápolót a bőrszárazság ellen. Ne felejtsük el a dezodorálást sem!

Sajnos, a tanácsok ellenére is előfordulhat, hogy a fürdés mellőzése lesz az optimális megoldás. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, nem a mi hibánk. Webshopunkban különböző ápolási és higiéniai termékek nyújthatnak segítséget a nehézségek során.

Tartalomhoz tartozó címkék: szüleinkápolása ápolás idős kor