Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüleink ápolása

Szüleink ápolása

Az otthonukban maradó idős emberekről, ellátásuknak lehetőségeiről, a velük kapcsolatban felmerülő kérdésekről és lehetőségről muszáj beszélni!

Az idős emberek a saját otthonukban, az ismerős, megszokott környezetükben érzik a legjobban magukat. Ha lehetséges, ezt tartsuk tiszteletben! Amíg önellátó, nincs szükség különösebb segítségre, gördülékenyen megoldható az ellátás. Így nyugalomban, rendszeres látogatással biztonságban tudhatjuk szeretett családtagunkat. A gondozó személyek részéről már más a helyzet. Hiába jelenti az idős ember számára a legjobb megoldást és biztonságérzetet, nem, vagy csak ritkán élnek egy fedél alatt, esetleg késő estig dolgoznak.

Ellátás és felügyelet

A hanyatló állapotú idős ember a nap legnagyobb részét egyedül, magányosan tölti. A vállalkozó családtag/családtagok vagy megbízott gondozó csak meghatározott időpontokban van jelen, nem tudnak a nap minden percében mellette lenni, gondozni, segíteni őt a mindennapos feladataiban. Lelkileg megviseli mindkét felet ez a felállás, hiszen a gondozó fél folyamatosan aggódik idős hozzátartozójáért és annak biztonságáért. A legtöbb idős embernek is megterhelő, hiszen a kiszolgáltatottság érzése, saját fizikumának, mentális állapotának romlása nehezen feldolgozható folyamat. Ezzel egyenes arányban csökken a változásokhoz való alkalmazkodás képessége, és belátóképesség hiányában a külső segítséget is egyenesen elutasítják.

Az ápolási feladatok is nagy kihívást jelentenek: az ellátásuk sokszor képzettséget igényelne.  Nagy szerepváltás maga a gondozás ténye is, hiszen a gyermek egyszer csak a szülője gondozójává válik, holott előtte ez fordítva volt megszokott. Ugyanez elmondható az idős szülőről is, aki egész életében óvta és féltette gyermekét, aki mára már átvette a szerepét. Megmondja, mikor mit csinálhat és mit nem, mikor vegye be a gyógyszerét, megfőz, kitakarít „helyette”.

A fizikai ápolás

A szülőnek nehéz feldolgoznia azt a kiszolgáltatottságot, amit a fizikai ápolás hoz magával. Időskori inkontinencia esetén, a pelenkázás sokszor traumatikus élményt okoz. Fontos, hogy türelemmel, megértéssel és teljes természetességgel kezeljük a helyzetet! Tegyünk azért, hogy ne érezze kényelmetlenül magát és figyeljünk oda a használt pelenka minőségére is! Szeretettel és tisztelettel forduljunk felé, hogy ne legyen miért szégyellnie magát, hiszen ez természetes dolog. A kényelme biztosítása érdekében használhatunk különböző alátéteket is, tovább csökkentve a szégyenérzet kialakulását.

Az otthoni ellátás nem lehetetlen feladat, ám mind a szülő, mind a gondozást vállaló gyermek/családtag számára lemondással, áldozatokkal és nehézségekkel járhat. Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy mi a legjobb megoldás, mikor emellett döntünk. Ne erőltessük az akartunkat az idős hozzátartozóra! Ha intézményes ellátást vagy házi gondozót szeretne, próbáljuk megérteni és megadni, amire vágyik! Sokan nem szeretnének senki gondjára lenni, még akkor sem, ha a törődésünk puszta szeretetből is fakad. Számos lehetőség létezik ápoló, gondozó fogadására és biztosak lehetünk abban, hogy ők is szeretettel és fokozott odafigyeléssel fognak fordulni szerettünk felé.

Tartalomhoz tartozó címkék: szüleinkápolása ápolás