Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

betét

Vizelési napló vezetése

2023. 01. 31. 08:00:00

A vizeletinkontinencia kiváltó okai többnyire a hólyag túlműködéséhez vagy a kismedencei izmok gyengüléséhez köthetőek. Ahhoz, hogy a problémát a helyén tudjuk kezelni, érdemes lehet vizelési naplót vezetni, amelyből akár a kiakalult helyzet okára is könnyen rájöhet.

Vizelési napló – Mit tartalmaz?

Röviden olyan információkat rögzít, amely tartalmazza azt, hogy mikor és mennyit ivott, mennyi vizeletet ürített és azt mikor. A vezetése tetszőleges ideig történhet, de minimum három hónapig ajánlott. Ezidő alatt kellő mennyiségű adat gyűlik össze.

Azért is érdemes belevágnia ebbe a projektbe, mert egyszerűen rögzítheti a kezelésekben, tornák hatására elért sikereit, azonfelül segíthet annak megállapításában is, hogy mikor lehet előre számolnia a szivárgás bekövetkeztével. Így könnyebben meg tudja tervezni a napját, szabadabban kelhet útra, mivel célzottan el tudja kerülni a vizeletcsepegést.

Az ideális vizeletmennyiség

2023. 01. 21. 11:00:00

Az ideális vizeletmennyiséget több tényező is befolyásolhatja. Ide sorolható például az életkor, a különböző gyógyszerek, a húgyhólyag, a táplálékkiegészítők, az elfogyasztott italok és ételek és bizonyos betegségek is. Mindezek tudatában, mégis mit nevezhetünk ideális vizeletmennyiségnek?

A napi vizelet mennyisége

Átlagosan, egy felnőtt ember vizeletmennyisége 1-1,5 liter naponta.

Anuriának nevezzük azt az állapotot, amikor 24 órán belül 100 ml-nél kevesebb, vagy egyáltalán nem ürül vizelet.

Ha 500 ml-nél kevesebb vizelet távozik, oliguriáról beszélhetünk.

A másik végletet, amikor túlságosan nagy mennyiség, akár napi 3,5-4 liternyi vizelet is távozik, polyuriának nevezik.

Hogyan beszéljünk a lányunkkal a tabunak számító menstruációról? 2. rész

2023. 01. 10. 00:00:00

A cikkünk első részében magáról a menstruációról és az arról való kommunikációról írtunk. Ebben a részben az intim higiénia és intim higiénés termékek kerülnek a középpontba. Segíts lányodnak, hogy felkészülten nézhessen szembe a felnőtt női léttel!

Hogyan beszéljünk a lányunkkal a tabunak számító menstruációról? 1. rész

2022. 12. 14. 10:53:49

A lányok átlagosan 12 éves korukban élik át először a menstruációt. Fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a gyermeked tudja, mi vár rá, ezért időben meg kell ejteni azt a bizonyos „nagylányos beszélgetést”. Ennek köszönhetően megelőzheted, hogy szégyenmentesen és kínos érzések nélkül vészelje át azt, amikor tényleg megjön. Az alábbi cikkünkben segítünk, hogyan beszélj a lányoddal a menstruációról és mivel szereld fel!

Hogyan válassz betétet?

2022. 05. 24. 14:54:47

A felnőtt nők körülbelül 21‒35, a tinilányok pedig 21‒45 naponta menstruálnak, hosszú évtizedeken keresztül. A menstruációs eszközök használatának célja nem csak az intim higiénia fenntartása, hanem, hogy a menstruáció alatt is tisztán tarthassuk a ruháinkat, az ágyneműinket, el tudjunk végezni a mindennapi teendőinket. Fontos, hogy kellő figyelmet kapjon az intim területek ápolása.

Szerencsére már többféle megoldás közül is választhatunk: intimkehely, tampon, menstruációs bugyi vagy betét.