Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mozgás maga az élet

A mozgás maga az élet

Idős korban sem kell lemondanunk az aktív életmódról. Ha Ön szeret kirándulni, kimozdulni, távol a város zajától feltöltődni a természetben, akkor túrabakancsot fel és vegye az irányt új kalandok felé!

Számos kutatás bizonyítja a rendszeres mozgás jótékony hatásait. Természetesen az is mozgásnak számít, mikor főzünk, takarítunk vagy elmegyünk az unokákért, de ahhoz, hogy egy fizikai aktivitás élettani-, akár regeneráló folyamtokat indítson be szervezetünkben, ezek az alacsony aktivitású tevékenységek önmagukban nem elegendőek. Sok helyen szerveznek az idős klubok kirándulásokat, ne habozzunk felkeresni őket és érdeklődni a részletekről.

Az aktív élet egészségre gyakorolt hatásai

 

Bizonyított tény, hogy a fizikailag aktív idősek általában egészségesebbek, jobb életminőségben és hosszabb ideig élnek. A társas kapcsolatok fenntartása szintén hozzájárul a szépkorúak mentális egészségéhez.

Az aktív testmozgás pozitív hatásai:

·         csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,

·         javítja az anyagcserefolyamatokat, csökkenti az elhízás kockázatát és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását,

·         javítja az állóképességet, ami által jobban elláthatóak lesznek a mindennapi feladatok,

·         csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát,

·         javítja a mozgásszervi működést,

·         segít csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát, mint pl. a vastagbél- és emlőrák,

·         hozzájárul a mentális képességeink megtartásához, javul az alvás is,

·         pozitívabbak leszünk és az önbecsülésünk is fejlődik,

·         csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát,

·         segít megelőzni a csontritkulást, mivel kedvezően hat a csontokra és az ízületekre,

·         enyhíti a krónikus gyulladásokat.

 

Ennél a korcsoportnál nagyon fontosak az elesések megelőzését szolgáló erősítő és egyensúlyjavító gyakorlatok is. Ezek a gyakorlatok olyan statikus és dinamikus edzések, melyek a környezeti talajegyenetlenségekre készítik fel a szervezetet.

Néhány jó tanács kalandvágyó időseknek

Az időseknek tervezett túrák általában több órás sétát jelentenek, természetesen több pihenőt is közbeiktatva. Fontos a megfelelő ruházat, viseljen sportos, kényelmes ruhadarabokat, öltözzön rétegesen, hogy ha kimelegszik a sétában, le tudjon venni néhány réteget, hosszabb pihenők alkalmával viszont még szükség lehet ezekre a plusz rétegekre. A kirándulásra zárt, stabil cipőben induljon. Itt is fontos a kényelem, de szerencsére manapság már kaphatók nagyon kényelmes, ugyanakkor a lábat stabilan tartó túracipők, bakancsok. Jó ha esőkabátot, kicsire összecsukható esernyőt is visz magával, felkészülve egy esetleges záporra. Nyári melegben a szalmakalapról, egy fejet takaró szellős sapkáról, valamint a naptejről se feledkezzünk meg!

 

A mozgáshiány a teljesítmény és az életminőség további csökkenését eredményezi, így egy ördögi kör jön létre. A kirándulás egyik legnagyszerűbb jótékony hatása, hogy az aktivitás szintje a hétköznapokban is megnő.

Ne habozzon, öltözzön, már hívja a természet! Éljen teljes életet!

 

Tegyen meg mindent kényelméért! Amennyiben vizeletinkontinenciával küzd, ne szégyelljen inkontinenciabetétet, felnőttpelenkát viselni, melyek nem csak biztonságérzetet, hanem kényelmet is adnak és olyan diszkrétek, hogy csak Ön fog tudni róla.

A Pelenkaexpressz webshopban minden igényére megtalálhatja a megfelelő terméket, egyéb ápolási kellékekért pedig kattintson ide!

További egészségmegőrző tippjeinkért pedig olvassák el egy korábbi blogbejegyzésünket az egészséges öregedés témájában.

Tartalomhoz tartozó címkék: inkontinencia idős kor pelenka