Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miről árulkodik az addig megszokott menstruációnk megváltozása?

Miről árulkodik az addig megszokott menstruációnk megváltozása?

A nők átlagosan 450 alkalommal menstruálnak életük során, így több mint valószínű, hogy találkoznak legalább egyszer olyan elváltozással, amit addig nem tapasztaltak. Azonban sokan figyelmen kívül hagyják ezeket a figyelmeztető jeleket, pedig a nem megszokott színnek vagy állagnak mindig van magyarázata, ilyenkor a testünk üzen nekünk. Ha figyelünk testünk jelzéseire, számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

Mi számít ’normálisnak’?

Az egészséges menstruációs vér színe élénkpiros, állaga egységes, nincsenek benne nagyobb darabok, és nagyjából 4-6 napig tart. A vérzés általában csak az első 3 napon lehet erősebb, utána fokozatosan gyengül.

A sötétbarna és sötétbordó színtől nem kell megijedni, ez jellemzően a menstruáció elején vagy végén jelentkezik. Arra is utalhat, hogy a vér már nem friss, hosszabb időbe telt, míg elhagyta a méhet.

Enyhébb alhasi görcs normálisnak számít, viszont ha már erőteljes görcsölést tapasztal, ráadásul ha havonta visszatérő fájdalomról van szó, akkor lehet gyanakodni, hogy valami nincs rendben.

 

Rendellenes tünetek

A fájdalomra visszatérve: ha erőteljes görcsölést tapasztal, ráadásul ha havonta visszatérő fájdalomról van szó, akkor lehet gyanakodni, hogy valamilyen probléma áll fenn. Az erőteljes fájdalmat nem szabad 

félvállról venni, hiszen olyan komoly problémák is állhatnak a háttérben, amelyek már orvosi ellátást igényelnek:

Az endometriózis például egy olyan népbetegség, amely a fogamzóképességet is befolyásolja.

A mióma egy jóindulatú daganat, mely elhúzódó, bő vérzéssel és fájdalommal jár.

A menstruációs vér színe is meglepően sokat elárulhat egészségünkről:

A menstruációnk előtt pár nappal jelentkező barna pecsételés alacsony progeszteron szintre utalhat. Ez a ’barnázás’ nem az adott ciklusunkhoz tartozik, hanem még az előző ciklusunk során a méhben maradt vér. A progeszteron a teherbeesésnél és a terhesség megtartásánál játszik jelentős szerepet, ezért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a figyelmeztető jelet. A progeszteron szint növelésére már számos természetes készítmény létezik, de ebben az esetben is javasolt meglátogatni orvosunkat.

A halványpiros vagy rózsaszínes vér hormonális zavarokra, például alacsony ösztrogénszintre utalhat, ami szintén teherbeesési problémát okozhat, valamint tápanyagszegény étrend, alultápláltság esetén is előfordul.

A narancssárga színű vér egy lehetséges vaginális fertőzésre utalhat. Ilyenkor érdemes az egyéb tüneteket is figyelni, mint pl. hüvelyi viszketés, diszkomfort érzés, kellemetlen szagú váladékozás, fájdalmas vizelés.

A szürke szín is bakteriális vaginózisra utal és a fentebb sorolt tünetekkel jár együtt. Mindenképpen keresse fel orvosát, ha ezeket a tüneteket észleli!

A sűrűség is mérvadó

A nagyon gyenge vagy akár a túl erős menstruáció is jelezhet nekünk. Ezek hormonális változásokra, vérzési rendellenességekre, akár daganatra is utalhatnak. A gyenge, vizes állagú vérzés a nem megfelelő táplálkozás, tápanyaghiány, jelentős testsúlyvesztés esetén jelentkezhet, viszont súlyos vérszegénység tünete is lehet.

A sűrű vérzés, nagy vérrögökkel súlyos hormonális változást jelez, illetve méhmióma is okozhatja.

 

Testünk mindig próbál nekünk jelezni, figyeljünk oda rá, ne hagyjuk figyelmen kívül mert akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Ha menstruációs ciklusunkban változást tapasztalunk, forduljunk orvosunkhoz a pontos diagnózis felállítása érdekében!

 

Amennyiben pedig diszkréten, sorban állás nélkül szeretne egészségügyi betétet vásárolni, látogasson el a Pelenkaexpressz webshopba, ahol minden igényt kielégítően válogathat Libresse betéteink között.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: menstruáció