Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakorlati tanácsok az otthoni fekvőbetegek higiéniájához

Gyakorlati tanácsok az otthoni fekvőbetegek higiéniájához

A beteggondozás hosszú távon komplex feladat, melyhez átgondolt stratégia és praktikus megoldások szükségesek. A Tena betegápolási termékek mellett számos gyakorlati tanács is segíthet az otthoni fekvőbetegek higiéniájának hatékony fenntartásában. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet ezt a kihívást könnyebben kezelni, és hogyan biztosíthatjuk a gondozottak kényelmét és egészségét.

Más fajta törődést igényelnek

Az idősebbek, krónikus betegek bőrét, haját, körmét, fogazatát máshogy kell ápolni. Bőrük gyakran érzékenyebb, szárazabb, a sérülések nehezebben gyógyulnak. Hajuk is szárazabb, ritkásabb lehet, a férfiaknak szinte már nincs is. Körmük keményebb, merevebb, megvastagszik, aminek a levágásánál érdemes előáztatni, puhítani akár megfelelő ecsetelő használatával is. Előfordulhat, hogy teljes vagy részleges műfogsoruk van, esetleg gyulladt vagy vérzik az ínyük. Figyeljünk oda, hogy megfelelő ápolást nyújtsunk, de mellette ne okozzunk fájdalmat, kellemetlenséget sem!

A személyes higiénia fontossága

A rendszeres tisztálkodás és a személyes ápoltság nem csupán az egészség megőrzése szempontjából fontos, hanem az életminőség és a hangulat szempontjából is. A gondozott számára a tiszta és ápolt állapot nemcsak kényelmet biztosít, de a rutinszerű tevékenységek struktúrát is adnak a mindennapoknak. Fontos megérteni, hogy ezek a tevékenységek nem csupán az egészség szempontjából lényegesek, hanem a mentális jóllét szempontjából is.

A tisztálkodás, fürdetés hozzátartozik az alapvető személyes higiéniához, így a gondozottat fürdessük minden nap, reggel vagy este! Ha ágyban fekszik, a fürdetés többnyire ott történik, ezért szükség lehet vízhatlan lepedőre, ami megóvja az ágyat. Ezekből nálunk is sokféle kialakítás és méret is kapható. Léteznek kifejezetten olyan termékek (nedves törlőkendő, nedves mosdató kesztyű, mosdatóhab, hajmosó tál), amelyek az otthoni beteggondozást könnyítik meg, mivel nem szükséges leöblíteni őket, kíméletesen tisztítják és ápolják a bőrt.

A mosdatásnál különösen alaposan meg kell tisztítani a hónalj, a hason lévő ráncok (túlsúlynál főként), a mell alatti ráncok (nőknél), az intim területeket és a lábujjak közötti területeket! Fordítsunk figyelmet a szem, az arc, az orr, a fül tisztán tartására is!

Az intim területek mosdatására akár naponta több alkalommal is sor kerülhet (nemcsak inkontinencia esetén), hiszen a vizelet és a széklet miatt fokozott szagképződésnek és gyulladásveszélynek van kitéve. Az intim mosakodó gélek és törlőkendők antibakteriális hatóanyagokkal fertőtlenítik a bőrfelületet, így kevesebb eséllyel alakul ki az inkontinencia szövődményeként felfekvés (decubitus)!

 

Bőr-, haj- és szájápolás

Az idősebbek bőre érzékenyebb, és speciális ápolást igényel. Az ápoló, hidratáló termékek kiválasztásánál érdemes figyelni az illatanyagok és színezékek mentességére. A szájápolás ugyanolyan fontos, mint a testi higiénia. A fogmosás mellett a protézis tisztítása is rendszeres gondosságot igényel. A megfelelő eszközök és tisztítószerek segítenek a szájüreg egészségének megőrzésében. A hajmosásnál is van alternatíva a hagyományos samponokkal szemben, méghozzá a hajmosó sapka, ami hajmosó készítménnyel van ellátva, nem igényel öblítést, így használata nagyon kényelmes és egyszerű, még a fekvőbetegek számára is. Ezek egyszerhasználatos termékek, mikrohullámú sütőben kell előmelegíteni őket. Nagyon kellemes érzést, tiszta hajat biztosítanak. Ha a gondozottnak hosszú a haja, akkor arra a habsampon lesz a jó megoldás, amit egyszerűen fésűvel eltávolíthatunk.

 

A betegágy kellékei

A beteg ágyának mindig tisztának és rendezettnek kell lennie. Vízhatlan lepedők segítenek megvédeni a matracot a szennyeződésektől. A speciális betegágy és matrac csökkentheti a fekvőbetegek szövődményeit és megkönnyítheti a gondozást. A megfelelő párnák is hozzájárulnak a kényelemhez és az egészséges alváshoz.

A gondozó és a gondozott higiéniája

A gondozó számára fontos a rendszeres kézfertőtlenítés és a megfelelő védőeszközök használata. Az egyszer használatos gumikesztyűk és a fertőtlenítőszerek segítenek a higiéniai előírások betartásában. A gondozóknak érdemes külön szemetest fenntartaniuk a veszélyes hulladéknak, és rendszeresen fertőtleníteniük azt.

 

Az irritált, kipirosodott bőrfelületek védelme

A pelenkacserék során különös figyelmet kell fordítani a bőr ápolására. A nedves pelenka hosszabb ideig érintkezve a bőrrel, valamint az esetleges dörzsölés hatására könnyen kialakulhat bőrkipirosodás. Ez a jelenség fájdalmas lehet, és súlyosabb esetekben akár bőrgyulladáshoz is vezethet. A bőrkipirosodás megelőzése és kezelése érdekében kifejlesztett pelenkaápolási termékek különféle hidratáló és védő hatóanyagokat tartalmaznak. Ezek a krémek segítenek a nedvesség okozta irritáció enyhítésében, valamint egy védőréteget képeznek a bőrön, megakadályozva ezzel a további sérüléseket és kipirosodást.

 

Eszközök és kellékek

Az otthoni beteggondozáshoz számos praktikus eszközre van szükség. Különböző törülközők, lavór, párnák, tusfürdők, mosdatókrémek, fogápolási eszközök és vízhatlan lepedők mind hozzájárulnak a hatékony gondozáshoz. A megfelelő eszközök kiválasztása és használata segíti a gondozó munkáját és a beteg kényelmét.

 

Napi tevékenységek beépítése a napi rutinba

Az otthoni gondozás során az egyes tevékenységeket érdemes beilleszteni a mindennapi rutinba. Egy jól kialakított napirend segíthet a beteg számára, hogy tudja, mire számíthat, és elősegítheti az önállóságát is. A napi higiéniai tevékenységek szerves részévé válhatnak az életüknek, és nem csak kötelességként élik meg.

 

Tena betegápolási csomagok

Tena Betegápolási csomagjaink a márka legismertebb és magas minőségű ápolási termékeit egyesítik, garantálva a legfontosabb betegápolási termékeket, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékony otthoni betegápolás során. Mindkét csomagunk egy modern és stílusos táskával érkezik, így a szükséges ápolási termékek mindig kéznél vannak.

 

A betegápolási csomagjaink tartalma (csomagonként eltérő termékekkel):

 

TENA ProSkin Mosdatókrém, amely szappan és víz néllkül is használható. Ajánlott ágyban fekvő vagy mozgásában korlátozott betegek mosdatásához.

TENA ProSkin Cink Kenőcs, mely irritált, kipirosodott bőrfelület esetén javasolt minden pelenkacsere alkalmával.

TENA ProSkin Bőrvédő Krém: használata inkontinens betegeknél javasolt minden pelenkacsere alkalmával.

TENA Nedves Mosdatókesztyű szappan és víz nélkül használható, ágyban fekvő/mozgásában korlátozott betegek részére.

Vagy:

TENA Nedves Törlőkendő a mindennapi pelenkacseréhez, a vizelettel szennyezett bőrfelület tisztásához

 

Ezen termékek összessége biztosítja a komplett bőrápolást, beleértve az érzékeny és irritált bőr speciális igényeit is. A csomagok nemcsak hatékonyak, de praktikus kiegészítői is az otthoni betegápolásnak, és mindent magukban foglalnak, amire a gondozóknak szükségük lehet a napi ápolási feladatokhoz.

 

Az otthoni fekvőbeteg-gondozás komoly elkötelezettséget és odafigyelést igényel mind a gondozó, mind a beteg részéről. A megfelelő eszközök, tanácsok és együttműködés segítik a mindennapok zökkenőmentesebb lebonyolítását, és hozzájárulnak a beteg egészségének és kényelmének megőrzéséhez.

 

Tena betegápolási csomagjaink mellett a Pelenkaexpressz webshopunkban széles választékban kínálunk minden olyan terméket, ami az otthoni betegápolás elengedhetetlen részét képezi. Fedezze fel széles kínálatunkat, és találja meg mindazt, amire szüksége lehet az otthoni betegápolás során, hogy a lehető legkényelmesebben és leghatékonyabban gondoskodhasson szeretteiről.

Tartalomhoz tartozó címkék: idős kor pelenka öregedés