Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gátizomtornával a vizeletszivárgás ellen

Gátizomtornával a vizeletszivárgás ellen

A leghatékonyabb edzés

Tudta, hogy mindössze napi öt perc medencefenék-erősítő edzéssel jelentősen enyhíthető, vagy akár teljesen el is mulasztható az inkontinencia? A Kegel-gyakorlatok egyszerű összehúzás-elengedés gyakorlatok, amelyek megerősítik a medencefenék izmait. Ezek az izmok támogatják a méhet, a húgyhólyagot és a beleket.

A medencefenék-izomzatunk rendkívül fontos szerepet játszik egészségi állapotunkban, mégis nagyon kevés időt fordítunk ezeknek az izmoknak az erősítésére, holott ennek az izomzatnak fontos szerepe van többek között a gerinc stabilizásában és az alhasi szerveink megfelelő pozícióban tartásában és az alhasi nyomás szabályozásában. A vizelettartási problémák megelőzésében kulcsfontosságú, de a már meglévő probléma kezelésében is elengedhetetlen a rendszeres gyakorlatok elsajátítása.

Medencefenék-edzés lépésről lépésre:

 

·         A kezdéshez feküdjön le a földre, így könnyebb erősen szorítani.

·         Az izmok elkülönítése érdekében először kezdje megfeszíteni a végbél körüli izmokat. Ezután szorítsa össze a hüvelyt és a húgycsövet körülvevő izmokat. Szorítson úgy, mintha egy tárgyat kellene megtartania a hüvelyében. A fenék és a comb maradjon laza. Két másodpercig szorítson, majd két másodpercig lazítson. Ismételje meg annyiszor, ahányszor csak bírja.

·         Az erősítő szorítás: Szorítsa olyan erősen a gátizmait, ahogy csak tudja. Tartsa megszorítva őket öt másodpercig. Pihenjen öt másodpercig, majd 5-10 alkalommal ismételje meg.

·         Az állóképesség-növelő szorítás: Közepes erővel szorítsa össze az izmait, és tartsa őket megfeszítve, amíg csak bírja. Próbáljon meg 60 másodpercen át szorítani. A gyakorlatot mindig az erősítő szorítás után végezze.

·         A gyors szorítás: Szorítson nagyon erősen két másodpercig. Ezután pihenjen két másodpercig. Végezze napi 5-10 alkalommal, illetve olyankor, ha úgy érzi, hogy tüsszentenie, köhögnie vagy nevetnie kell.

A gyakorlatok férfiak esetében is hatásosak. Ők csak a végbelet és a húgycsövet közülvevő izmokat húzzák össze és tartsák meg!

A siker kulcsa a rendszeres gyakorlás. Ne adjuk fel idő előtt, ha nem érzünk azonnali változást, hiszen érzékelhető eredményre kb. 2-4 hónap elteltével számíthatunk.

Az inkontinencia többféle okra vezethető vissza. Nem minden hólyag- és inkontinenciapanasz enyhíthető medencefenék-erősítő gyakorlatokkal. Ha bizonytalan az állapotával vagy a tüneteivel kapcsolatban, érdemes egészségügyi szakemberhez fordulnia. Ezen felül azt is javasoljuk, hogy olvasson más nők életéről szóló történeteket, amelyek bemutatják, hogy vizelettartási problémájuk ellenére miként tanultak meg teljes, kötöttségek nélküli életet élni.

Az inkontinencia különböző típusait korábbi blogcikkünkben részletezzük.

TENA inkontinencia betéteinket megtalálja a Pelenka Expressz webshopunkban. Tekintse meg csomagajánlatainkat is: Akár 3 havi adag kedvezményes áron és diszkréten csomagolva!

Tartalomhoz tartozó címkék: idős kor