Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Andropauza, a férfi változókor

Andropauza, a férfi változókor

Manapság egyre többet használják a „férfi menopauza” kifejezést, azonban a férfiak esetében nincs szó komoly hormonális változásokról, mint a nőknél, csak finomabb változatban esnek át ezen az időszakon. Milyen tünetei vannak az andropauzának? Hogyan enyhíthetőek a negatív hatások?

Mi az andropauza?

Az andropauza a “férfi menopauza” kevésbé közismert elnevezése, ami a férfiak hormonszintjének életkorral kapcsolatos változásait jelenti. Ismert még tesztoszteronhiány, androgénhiány, férfi változókor vagy férfiklimax néven is. Az andropauza a tesztoszterontermelés csökkenésével jár, és többnyire az 50 éves vagy annál idősebb férfiaknál fordul elő.

A tesztoszteron nemi hormon, ami a herékben termelődik. Ez a hormon táplálja a nemi vágyat, a pubertáskori változásokat, a fizikai és mentális energiát, illetve fenntartja az izomtömeget. Mindemellett szabályozza a „harcolj vagy menekülj” reakciót, másnéven az akut stresszválaszt és más kulcsfontosságú evolúciós jellemzőket is. Az andropauza több szempontban is eltér a nőket érintő menopauzától, mivel nem minden férfi éli meg, illetve nem jár a reproduktív szervek teljes leállásával sem, bár a csökkent hormonszint miatt a nemi vágy csökkenhet.

Az andropauza okai

A tesztoszteronszint a férfiak szervezetében folyamatosan csökken, a mérséklődés 30 és 40 éves kor között évenként kevesebb, mint 2%, ezért ez egymagában bizonyára nem okozhatja a gondot. A későbbi életszakaszban fellépő tesztoszteronhiány, (késői hipogonadizmus) lehet felelős ezekért a tünetekért, de sok esetben előfordulhat, hogy a panaszokat mégsem a hormonok változása okozza.

Sokszor az életmódbeli tényezők vagy pszichológiai nehézségek felelősek a tünetekért. Több szimptóma, mint a merevedési zavar, a libidó csökkenése és a hirtelen hangulatingadozások is származhatnak a stressztől, a depressziótól vagy a szorongástól, levertségtől. A pszichés problémák kiváltó okai általában párkapcsolati vagy munkahelyi gondokból, különböző pénz és magánéleti aggodalmakból erednek.

További feltehető kiváltó tényezők lehetnek:

·         a rossz minőségű és mennyiségű táplálkozás,

·         az alváshiány, elégtelen minőségű alvás,

·         a testmozgás hiánya,

·         a túlzott alkoholfogyasztás,

·         a dohányzás.

A középkorú férfiakat érintő lelki és érzelmi problémák

Hiába a férfiak számítanak az erősebbik nemnek, természetes, hogy rájuk is negatívan hatnak a hétköznapi problémák. Ilyenek lehetnek például:

·         a kapuzárási pánik,

·         az ingerlékenység, lobbanékonyság

·         az öregedés gondolata,

·         az öregedéssel egybefüggő önértékelési problémák,

·         a levertség, depresszió.

Az andropauza esetleges fizikai tünetei

A férfiklimax fizikai és szexuális problémákat is okozhat, amelyek súlyosbodnak az idő előrehaladtával. Ide tartoznak az alábbiak:

·         a fejfájás,

·         az ingerlékenység,

·         az alacsonyabb energiaszint,

·         a szexuális vágy részleges vagy teljes hiánya

·         az impotencia,

·         a csökkent erekció,

·         a merevedési zavarok,

·         a korai magömlés,

·         a jellemzően deréktáji súlygyarapodás,

·         a szív- és érrendszeri problémák,

·         a nagyfokú izzadás,

·         a prosztata-megnagyobbodása,

·         a mell nagyobbodása,

·         a csökkent izomtömeg és -tónus,

·         a vizelési zavarok megjelenése.

Az andropauza kezelése

Az első akadály a kezelések esetében az, hogy a páciens nem mer beszélni az őt érintő gondokról. A legtöbb férfi túlságosan félénk vagy éppen büszke ahhoz, hogy szexuális illetve érzelmi témákat érintő kérdéseket vessen fel orvosának a vizsgálatok alkalmával. A panaszok csillapításához életmódbeli változások kellenek. Az egészséges táplálkozás, a rendes testmozgás, az elegendő alvás és a stressz csökkentése érdemi szerepet játszanak abban, hogy a tünetek enyhülni kezdjenek. Vérvizsgálat alátámasztásával hormonpótlásra (tesztoszteron) is sor kerülhet.

Fontos, hogy a fizikai tünetek közt a kor múlásával vizeletinkontinencia is kialakulhat a meggyengült medenceizomzat miatt. Méltósága megőrzéséhez nagyban hozzájárulhat, ha a vizeletcsepegésnek felnőtt pelenkával, férfi betéttel szab gátat, amely kitűnően megköti a nedvességet. A különböző ápolási termékek alkalmazásával pedig megelőzheti az irritációk kellemetlen tüneteit, hogy a panaszoktól függetlenül is teljes életet élhessen.

Webshopunkban diszkréten megvásárolhatja az inkontinencia termékeket, vagy fizikai üzletünkbe is betérhet, amely új helyre költözött! Címünk: 1137, Budapest, Katona J. u. 14., várjuk bizalommal és szeretettel!