Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vizeletcsepegés kismamáknál

Vizeletcsepegés kismamáknál

Az önfeledt babavárás gondtalan boldogságát gyakran árnyékolják be olyan apróbb testi kellemetlenségek, amelyekről legtöbbször nem is szívesen beszél a kismama. Ugyanakkor jó tudni, hogy ezeket mi okozza és mi várható a későbbiekben.

A terhesség alatti vizeletcsepegés leggyakoribb okai a hormonális változások és a baba súlyából eredő nyomás a hólyagizmokra. A szülés közeledtével, - különösen a harmadik trimeszterben,- a várandós anyák egyre gyakrabban vagy nagyobb mértékben érzékelhetik, amikor tüsszögnek, nevetnek vagy gyorsan mozognak

Nyugtalanító cseppek

A terhesség második szakaszában és a szülést követően is sok kismama érzi úgy, hogy nem ura a saját testének, vizelettartása bizonytalan: köhögés, tüsszentés, nevetés alkalmával, vagy akár egy hevesebb mozdulatnál is elcseppen egy pár cseppnyi vizelet. Ezt stressz-inkontinenciának nevezzük és sajnos nem ritka jelenség ebben az életszakaszban. A várandós nők közel fele, a szülés után lévő nők egynegyede éli át ezt az első évben.

A túlsúlyos anyuka, illetve nagyobb súlyú magzat esetén, a 35 évnél idősebb kismamáknál vagy a többedszer szülő nők körében gyakoribb a vizelettartási gond.

A baba pozíciója és egyéb kockázatok

A növekvő magzat, a magzatvíz és a méhlepény a terhesség második felében, - különösen az utolsó trimeszterben - ránehezedik a húgyhólyagra, ami sűrűbb vizelési ingert, nehezebben kontrollálható vizelettartást is előidézhet. A kismamák majdnem fele számol be a tünetekről, amik szülés után maguktól megszűnnek.

Az alkatilag gyengébb kötőszövetek, az elhízás, a gyengébb záróizmok mind-mind olyan tényezők, amelyek növelik a kialakulás kockázatát, ezekben az esetekben a terhesség csak előrébb hozza vagy súlyosbítja a problémát.

A szakemberek véleménye szerint, érdemes a vizelettartási problémákkal időben orvoshoz fordulni, hiszen, ha valakinél akár egyszer is jelentkezett hasonló tünet, nagy valószínűséggel, a későbbiekben is szenvedni fog benne. Fontos megemlítenünk, hogy a húgyutak fertőzése, gyulladása is okozhat vizelettartási gondokat.

A szülés veszélyei és a felépülés időszaka

A frissen szült nők vizelettartási problémáit (stressz-inkontinencia) okozhatja maga a szülés és az esetleges sérülések is.

A „gyermekágyi” időszak alatt a nő szervezete helyreáll, a gátizomtorna gyakorlatok hatására az izmok regenerálódnak. Az első hónapok után a legtöbb nőnél megszűnnek a vizelettartással kapcsolatos aggályok, de akár 20-25 százalékuknál egy évig is eltarthat a gyógyulás.

Diszkréció

Hiába az elővigyázatosság, a gáttorna gyakorlatok helyes végzése, előfordulhat átmeneti vizeletinkontinencia. Ha a helyzet hosszabb ideig fennáll, mindenképp érdemes beszélni erről az orvossal!

A speciálisan erre a célra kifejlesztett inkontinencia betétek biztosítják a kényelmet és a diszkréciót minden nő számára.

Létezik kifejezetten vizeletcsepegésre kifejlesztett termék is, ami csupán tisztasági betét méretű. Ezeket a speciális betéteket megvásárolhatja webshopunkban, ahol kényelmesen és diszkréten vásárolhat!